دانلود مقاله در مورد كارآموزي كشاورزي زراعت و اصلاح نباتات در ايستگاه تحقيقات عراقي محله 60 ص
دسته بندي :
مقاله »
مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 61 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
4
1
مقدمه:
تاريخ شروع كارآموزي دوره كارآموزي اينجانب در مورخه 17/7/84 آغاز شد. قرار بر اين شد كه طي يك دوره 45 روزه به مدت 35 روز در ايستگاه تحقيقات عراقي محله و مدت 10 روز در مركز تحقيقات و بخش تهيه و اصلاح بذر و نهال مشغول بكارآموزي شدم.
ايستگاه تحقيقات كشاورزي عراقي محله گرگان:
در بدو ورود به ايستگاه تحقيقات عراقي محله به تابلويي برميخوريم كه مشخصات ايستگاه به اختصار و به شرح زير درج گرديده است:
ايستگاه تحقيقات كشاورزي عراقي محله
تاسيس 1337
مساحت 37 هكتار
ارتفاع از سطح دريا 5/5 متر
ميزان بارندگي 450-400 ميليمتر
پروژههايي كه در ايستگاه بر روي آنها كار ميشود، عبارتند از:
دانههاي روغني؛
ذرت؛
گياهان علوفهاي؛
غلات؛
حبوبات؛
سبزي و صيفي.
4
43
اما در تحقيقات جديد كه توسط مهندس كشت كار انجام گرفته، مساحت كل ايستگاه، 45 هكتار بود و ايشان نقشه كلي ايستگاه را كشيده و تمام تقسيمات موجود در ايستگاه را به صورت نقشه نشان دادهاند.
سويا
تاريخچه
اين گياه در اصول بومي آسيا و استراليا ميباشد و گياهي است مهم كه بيش از نيمي از روغن دنيا و بيش از 70% تجارت كنجاله دنيا را به خود اختصاص داده است. امريكا بزرگترين توليد كننده سويا، 63% توليد جهاني را به خود اختصاص داده است. سهم ايران، حدود 001/0%، يعني حدود 200 هزار تن ميباشد و بيشتر به منظور تهيه روغن كشت ميشود كه 90% آن نيز در شرق مازندران و استان گلستان كشت ميشود. اين در حالي است كه در دنيا بخصوص در كشورهاي توسعه يافته، از اين گياه فرآوردههاي فراواني از قبيل شير، لبنيات، ماست، كره و بستني بدست ميآورند و مصرف سبزي خوردني نيز دارد.
4
43
تاريخ دقيقي در مورد كاشت اين گياه در ايران در دسترس نيست، ولي از قديمالايام در گيلان نوعي سويا موسوم به پشم باقلا يا خرس باقلا كشت ميشده، ولي در سال 1341 گروه صنعتي بهشهر با وارد كردن تعدادي بذر از آرژانتين، اقدام به كشت آن نموده است.
گياهشناسي
نام علمي سويا Glysin max، ديپلوئيد و مقدار كروموزم آن 40 است. گياهي است يكساله، ارتفاع بوته 180-75 سانتيمتر، عمق ريشه آن تا حدود 160-150 سانتيمتر و ريشههاي فرعي آن در حدود 60-30 سانتيمتر در خاك متفرقند. سه نوعه ريشه دارند: نابجا، اصلي و فرعي كه برخي مواقع بر روي آنها برجستگيهايي ديده ميشود كه محل زندگي باكتريهاي ميلهاي به نام ريزوبيوم ژاپونيكم است كه در صورت نيتروبودن خاك بعد از 42-30 روز از كاشت ظاهر ميشوند.
3 نوع برگ در سويا ديده ميشود:
1. برگهاي لپهاي 2. برگهاي ساده و 3. برگهاي 3 برگچهاي
زير و روي برگ و همچنين سطح ساقه و غلات سويا پوشيد از كركهايي به رنگ طلايي يا نقرهاي بسته به رقم ميباشد.
كاشت:
در گلستان ارقام ويليامز به عنوان زودرس، هيل و سحر به عنوان ميانرس و گرگان 3 به عنوان ديررس كشت ميشوند.
آمادهسازي زمين:
معمولاً كشت سويا به دو صورت بهاره و تابستانه صورت ميگيرد.
در كش بهاره، زمين را در زمستان يك شخم عميق زده و در بهار نيز يك شخم به عمق 20 سانتيمتر برخلاف شخم قبلي ميزنيم. پس از تسطيح آبياري انجام گرفته و عمليات كشت به صورت رديفي و حتماً به شيوه هيرمكاري صورت ميگيرد، زيرا هم به كمبود آن و هم به زيادي آن حساس است.
عمق كاشت بذر، 5-3 سانتيمتر بسته به بافت خاك ميباشد.
فاصله رديفهاي كاشت در ارقام بهاره، 65-45 سانتميتر و ارقام تابستانه، 40-25 سانتيمتر ميباشد.
خاك مطلوب آن رسي ـ شني با بافت متوسط و اسيديته 7-6، به شوري حساس ميباشد و در Ecهاي بالاتر از 4 ميليموس گلها عقيم ميشوند.
4
4
تاريخ كاشت در كشت بهاره بايستي در اولين فرصتي كه پيش آمد، يعني بعد از رفع سرماي زمستانه اقدام به كشت نمود. در كشتهاي تابستانه به علت حساسيت اين گياه به طول روز نبايستي تاريخ كاشت آن عقب بيافتد.
داشت:
عمليات داشت سويا كه از مرحله 2 برگي شدن آغاز ميشود، معمولاً بر اساس جداول تعيني شده استاندارد رشد رويشي و زايشي كه در اختيار زارع يا اصلاحگر قرار ميگيرد، انجام ميشود.
در مورد آبياري صحيح از زمان گلدهي تا نزديك رسيدن نياز آبي اين گياه شديد است. خصوصاً اول گلدهي تا اوايل دانه بستن. دوره آبياري سويا در منطقه گلستان، هر 14-10 روز يكبار است، يعني 5-4 بار در طول دوره رشد و نمو نياز به آبياري دارد.
از مرحله 6-4 برگي شدن نيز بايستي عمليات وجيني و مبارزه با علف هرز و سله شكني و خاك دادن پاي بوته صورت گيرد. در طي اين مراحل بايستي همواره مواظب خسارت آفات نيز باشيم.
كوددهي:
ازت: از مهمترين نكتهاي كه از لحاظ دادن يا ندادن كود ازت بايستي درنظر داشته باشيم، اين است كه اگر قبلاً در زميني در مورد نظير سويا كشت شده است، تا حدود 5-4 سال بعد از آن نياز چنداني به كود ازتن نخواهيم داشت، زيرا در صورت كشت مكرر سويا در يك مزرعه گرهگهاي موجود در ريشه اين گياه قادر به ذخيرهسازي مقادير متنابهي از ازت هوا ميباشند و علاوه بر ازت مورد نياز گياه 200-180 كيلوگرم ازت نيز به خاك بيافزايند. البته در صورت مصرف بيرويه كود ازت، ميزان پرتئين دانه افزايش و درصد روغن آن كاهش خواهد يافت.
بيماري:
پوسيدگي ذغالي: يكي از مهمترين بيماريهاي شايع سويا است كه سبب خسارت شديدي به مزارع سويا شده و عملكرد را شديداً كاهش ميدهد و عمدتاً در مراحل آخر رشد گياه خود را نشان داده و با خشكانيدن بوتهها، سبب رسيدگي زودتر كاذب گياه ميشود، به شكلي كه غلاف
4
5
ها ظاهراً رسيده به نظر ميرسند، ولي دانهها پر نشده و وزن دانه شديداً كاهش مييابد.
قارچ عامل اين بيماري ماكروفومينا ميباشد. مشخص شده كه با توجه به اين كه اين قارچ در خاك باقي ميماند، در صورت بروز تنش خشكي، معمولاً اين قارچ فعال شده و آثار خسارت ظاهر ميشود. براي مبارزه با اين بيماري بايد از بروز تنش خشكي در سويا جلوگيري نمود.
سويا داراي انواع بيماريهاي قارچي باكتريايي و ويروسي ميباشد. بوتهميري، لكه برگيها، سوختگيهاي برگي، سفيدك سطحي و بيماري لكه ارغواني در اين منطقه بيشتر شايع ميباشد.
از بيماريهاي باكتريايي معمولاً سوختگيهاي باكتريايي، خشكيدگي و پژمردگي باكتريايي مشاهده ميشود كه براي مبارزه با آن با ناقلين آن از جمله شتهها مبارزه كرد و از انواع ويروسي ميتوان ويروس موزائيك سويا را نام برد.
آفات:
تريپس: اين آفت ريز و كوچك از مرحله 2 برگي شدن به گياه حمله ميكند و براي مبارزه با آن از سم متاسيستوكس استفاده ميكنيم.
لاروهاي كرم غوزه و كارادرينا: كه از مرحله 8-5 برگي شدن به گياه حمله نموده و براي مبارزه با آن از سموم نواكرون و لاروين استفاده ميشود.
عسلك و كرم غوزه كه در مراحل بعدي رشد سويا نيز ديده ميشوند و براي مبارزه با آنها از سموم نواكرون و آدميرال استفاده ميكنيم.
البته اگر تداخل نسل در مزرعه پيش بيايد، يعني در يك زمان حالتهاي مختلفي از سيكل زندگي حشره مشاهده شود، مجبوريم از سموم ضربتي مثل رانيتول استفاده نماييم.
برداشت:
برداشت سويا زماني صورت ميگيرد كه برگهاي آن كاملاً ريخته و پاييزين غلاف آنها كاملاً زرد و خشك شده باشد. در ايران از 4 رقم موجود غير از گرگان 3 كه بلند قد و چندشاخه است و با كمباين قابل برداشت است، كشاورزان با تحمل هزينههاي بالا بوتهها را از قسمت سطحي با دست درو ميكنند. هنگام برداشت رطوبت دانه بايستي كمتر از 15% باشد، ولي به منظور انبارداري طولاني بايستي رطوبت به 13% و كمتر از آن برسد.
طرحهاي در دست اجرا در ايستگاه تحقيقاتي عراقي محله:
4
6